Lezing Oud Zoeterwoude in ‘Ons Huis’, Zoeterwoude-Dorp

Historicus Sander Wassing geeft op donderdag 23 maart a.s. in gebouw ‘Ons Huis’ een lezing over Zoeterwoude rond 1800. Hij zal ingaan op de ontstaansgeschiedenis van het dorp, hoe deze gemeenschap er ruim twee eeuwen geleden uitzag en waar de ongeveer 1800 inwoners zich in het dagelijks leven mee bezig hielden. De bijeenkomst is georganiseerd door de stichting Oud Zoeterwoude

Wassing heeft als oud-conservator van de Stichting Historisch Museum Hazerswoude speciale belangstelling voor het Groene Hart. Een belangrijk deel van zijn kennis ontleent hij aan de stad- en dorpsbeschrijver Lieve van Ollefen (1749-1816), die schreef over het leven in dorpen en steden in West-Nederland.

Van 1793 tot 1801 werkte Van Ollefen aan een reeks van acht boeken. In deel 7 (geschreven in 1799) wijdde hij maar liefst zeventien pagina’s aan Zoeterwoude. Daarin gaat hij onder meer in op de ligging van het dorp, bijzondere gebouwen en de bronnen van bestaan.

Voorafgaand aan elke dorpsbeschrijving vinden we een mooie ovale gravure. Zo ook van Zoeterwoude. De gravures zijn gemaakt door een vriendin van Ollefen, de Amsterdamse Anna Brouwer.