Ervaringsdeskundigen vertellen over uilen en rivierkreeft

De levende natuur in het buitengebied blijft boeien en trekken. Dit mag worden opgemaakt uit de grote belangstelling van onze leden voor uilen en rivierkreeften. Maar liefst meer dan zestig mensen kwamen naar de boerderij van Gé en Nicolet Overdevest aan de rand van Zoeterwoude-Dorp om twee ervaringsdeskundigen  aan te horen.

Er werden twee groepen van dertig mensen gevormd, waardoor beide inleiders hun verhaal twee keer moesten vertellen. Hun inzet en enthousiasme waren er niet minder om. Martin van de Reep zat met z’n uilen binnen in ‘de barn’, Ruud Tas vertoefde buiten – hoe kan het ook anders – aan de waterkant.

Het weer zat bepaald niet mee, maar er waren op 24 mei jl. slechts een paar mensen weggebleven. Binnen maakte Martin duidelijk wat zijn grote passie is, te weten uilen in allerlei soorten en maten. Zo kwamen voorbij de steenuil, ransuil, bosuil, kerkuil en velduil. En de oehoe kon natuurlijk niet uitblijven. Hij kon er veel over vertellen, van broedkasten, legsels en eieren tot en met voedsel en predatie.

Tas vertelde zijn gehoor in de partytent bij het buitenwater , dat een televisieprogramma (De Wilde Keuken) hem bij de Amerikaanse rivierkreeft hadden gebracht. Hij zetten zijn eigen mini-visserijbedrijfje op, schafte kreeftenkorven aan en schreef zich in bij de KvK. Maar zelf liep hij ook in een fuik, namelijk die van regels, rechten en wetten. Ondanks dat hij ermee gaat stoppen, toonde hij zich kenner en ambassadeur van deze bijzondere dieren, die (zowat) alles opvreten wat in hun buurt komt, inclusief soortgenoten.

Alle deelnemers werden tot slot nog  verrast op echte, verse kreeftensoep, gemaakt door gastvrouw Nicolette. Het bleek een lekkernij van de bovenste plank. Petje af, ook voor Marin en Ruud. Na afloop was er nog een drankje en gezellig samenzijn. Zó gezellig, dat sommige organisatoren na enige tijd alvast maar huiswaarts gingen. De inrichting van de barn werden derhalve de volgende dag weer in oude staat teruggebracht. JL.