Wijk & Wouden hield afgelopen zaterdag 9 april  een bijeenkomst met als titel Koe in de Kunst. De koe heeft vele kunstenaars geïnspireerd en schilder Ruud Spil heeft zich gespecialiseerd in het schilderen van koeien. Hij kwam een lezing geven over de koe in de kunst door de jaren heen.

 

Voorts gaf hij een workshop koe schilderen waarbij vijf mensen een poging mochten wagen. Zelf was ik net hersteld van Corona en nog niet helemaal fit, maar Wil Schrader was een van degenen, die wel meededen. Net als de anderen heeft ze dat  zeker niet onverdienstelijk gedaan.

 

100.000 Liter melk
De 13-jarige koe Durkje120, die de afgelopen week de 100.000ste liter melk afleverde, moest geschetst worden. De hele ochtend had zij keurig op haar vier poten gestaan, maar vlak voor het startsein om te schetsen ging zij spontaan in het stro liggen. Daar moet je dan toch weer jouw schets op aanpassen.

 

De ontvangst was hartelijk en leden van Wijk & Wouden mochten dankzij een gift van een recent overleden lid de dag gratis meemaken, de niet-leden werden net zo hartelijk ontvangen voor een bijdrage van slechts vijf euro. Daarvoor was er koffie, thee, lunch met verse melk, karnemelk en heerlijke kaas. En natuurlijk was er echte roomboter van de boerderij, die met de kaasschaaf voor een heerlijk beleg zorgde op het brood.

 

Enthousiast
Boer Wytse de Jong, samen met zijn vrouw Lisette v.d. Burg sinds 2019 eigenaar van het melkveebedrijf ‘Nieuw Bethlehem’ in Hazerswoude, vertelde enthousiast over hun bedrijf. Hij gaf tekst en uitleg tijdens een rondleiding door de melkput en de kaasmakerij. Lisette stond in de winkel en daar konden de eigen gemaakte producten gekocht worden.

 

Natuurlijk gingen wij naar huis met een heerlijk stukje kaas, ook al kunnen wij dat  dichter bij huis ook kopen in de Ondermeer. Het valt niet mee in deze tijd om boer te zijn, maar deze twee mensen gaan ervoor en zijn met hun vier kinderen en 80 koeien volop in de running.

 

Mooie ervaring
Het was ondanks het verschrikkelijke slechte weer, hagelbuien en een koude wind die door de stal waaide een mooie ervaring . Zelfs de koeien die op stal stonden, die nu drie maal daags gemolken worden, konden er niet voor zorgen dat het er warm werd. Het was leuk voor de organisatie, bestaande uit o.a. Jack Luiten en Tonny de Groot, dat er zoveel mensen kwamen opdagen. Iedereen bedankt voor het organiseren en bij een volgend evenement kom ik zeker weer langs.

 

Ria Luiten,

Stompwijk