‘Vleermuis is nuttig zoogdier’ 

,Als ik voortaan ’s avonds naar buiten ga, zal ik toch beter om me heen kijken. Ik weenu pas dat je ze overal kunt tegenkomen. Dit zei een van de deelnemers na afloop van de Vleermuizentocht van Wijk en Wouden. Deze excursie werd gehouden op 4 oktober jl. bij boerderij Vierhuizen aan de Geerweg in Zoeterwoude.   In de voormalige hooiberg van de (intussen verplaatste) kaasboerderij hadden zich bijna veertig belangstellenden verzameld om meer te weten te komen over dit wonderlijke diertje. Ze werden op hun wenken bediend door Irma Hoogenboom en Wilco Pot van het Vleermuisplatform Zoetermeer. Zij kregen daarbij assistentie van ervaringsdeskundige Aad van der Linden. Hun gezamenlijk conclusie: de vleermuis is mysterieus, geeft geen overlast en zijn het waard om beschermd te worden. 

Insecteneter

De vleermuis – er bestaan maar liefst 925 soorten – is een nuttig dier, omdat hij maar liefst 3.000 insecten per nacht kan verorberen. Het is het enige vliegende zoogdier, dat zich nestelt in holtes van bomen, spouwmuren, grotten en spleten van gebouwen. De gidsen deden hun verhaal over de gewone dwergvleermuis, de laatvlieger en de ruige dwergvleermuis, die in deze omgeving ’s avonds en ’s nachts volop rondvliegen.  Eigenlijk is over de vleermuizen nog relatief weinig bekend, omdat er pas de laatste zeventig jaar meer onderzoek naar de vleermuizen wordt gedaan. De belangstellenden gingen later met hun gidsen in groepen naar buiten om vleermuizen te spotten. En die zaten er genoeg, al zijn ze niet altijd makkelijk te zien. 

 Ongevaarlijk

Door middel van sonar vinden deze dieren feilloos de weg. Ze worden beschermd en zijn ongevaarlijk, zolang mensen ze maar niet proberen te vangen. Met behulp van geluiden van een batdetector konden de gidsen duidelijk maken of er vleermuizen in de buurt waren en ook welke soorten het waren. Op de brug van de Noord Aa gaven de gidsen nog meer uitleg over de dieren, die scheren over het wateroppervlak en honderden keren in één nacht dezelfde route afleggen.