De Verlichte Boerderijenroute in Zoeterwoude heeft eind december bijna 2.500 belangstellenden getrokken. De organiserende vereniging Wijk en Wouden is dik tevreden met deze opkomst, te meer daar dit een evenement was voor alleen wandelaars en fietsers en daarmee sterk afhankelijk van het weer. “Naast de cijfers onderstrepen vooral ook de vele enthousiaste reacties van deelnemende wandelaars, fietsers, agrariërs, artiesten en vrijwilligers het succes van deze route”, aldus Tonny de Groot van Wijk en Wouden.

De Verlichte Boerderijenroute vond plaats tussen 22 december en 1 januari. Hierbij werden 55 boerderijen en karakteristieke panden aangelicht. Op zes van de tien avonden viel er onderweg wat te doen. Dat liep uiteen van muziek, film, lezingen en vertellingen tussen de koeien, in een oude karnmolen of in een historisch schuurtje. Wijk en Wouden heeft het totale bezoek aan de route becijferd op basis van het aantal verkochte programmaboekjes en de aantallen bezoekers, die op meerdere locaties langs de route zijn bijgehouden.

Ondanks het regenachtige weer op onder meer de eerste en de laatste avond van het evenement kwamen niet alleen veel bezoekers uit Zoeterwoude op de route af, maar ook uit omliggende gemeenten, zoals Hazerswoude, Leiderdorp, Leiden, Voorschoten en Zoetermeer. Voor minder valide mensen en ouderen werd op verzoek apart vervoer geregeld.

Op verschillende deelnemende boerderijen gaven veehouders rondleidingen over hun bedrijf. Bezoekers konden kaas, andere zuivelproducten en hamburgers kopen. Een van de veehouders had de belangstelling voor zijn bedrijf onderschat: op één avond kwamen zo’n 150 belangstellenden een kijkje nemen op zijn bedrijf. Voorts kregen ruim zestig kinderen van basisschool Het Avontuur een kerstontbijt aangeboden: op de boerderij van Dorrepaal genoten ze van meerdere, in Zoeterwoude gemaakte, producten en gingen in gesprek met burgemeester Van Trigt.

Op vrijdag 30 december was er een afsluiting van de diverse activiteiten en de Boerderijenroute in De Meester. De route werd mede mogelijk gemaakt door een reeks sponsoren en V.A.N.L. Wijk en Wouden. De prijswinnaars van de fotowedstrijd worden bekend gemaakt op zaterdag 14 januari a.s. in buurtgebouw De Weipoort in Zoeterwoude.