Bij lammetjes kijken hoort de lente en lekker voorjaarsweer. Op zaterdag 17 maart jl. was het heel anders: een harde oostenwind, een temperatuur rond het vriespunt en dus een ijzig koude dag. In maart zijn er al heel wat lammetjes geboren. Maar zowel de organisatoren als de ontvangende bedrijven hadden op meer bezoekers gerekend.Een klein groep zette toch door en ging ’s morgens de deur uit voor de activiteit ‘Lammetjes kijken in de Weipoort’. Vier bedrijven in of vlakbij dit buurtschap hadden op verzoek van De Vier Jaargetijden de loper voor bezoekers uitgelegd. Doel was om bezoekers kennis te laten maken met de schapenhouderij in een periode waarin de jonge dieren worden geboren.

Onderweg afgehaakt
Het organiserend comité had er niet op gerekend dat al bij aanmelding de publieke belangstelling aan de magere kant was én dat meerdere leden, die zich hadden aangemeld, vanwege de winterse omstandigheden verstek lieten gaan, Een paar anderen, die zich weliswaar warm hadden aangekleed, haakten onderweg af. Zo kon het gebeuren dat Theo en Coby Borst met een relatief grote schapenhouderijtak alleen bezoek kreeg van enkele leden van het organiserend comité. Het begon ’s morgens gezellig met koffie met appelgebak bij IJsboerderij De Jong. Bij Theo en Elly Ammerlaan kregen de bezoekers meer te zien dan schapen en lammetjes. De dierenarts gaf tekst en uitleg over de schapenhouderij en Theo vertelde trots over zijn melkveestal en ‘melkput’ met beweegbare vloer.

Zwartbles
Bij Siem en Marja Versteegen vertelde zoon Mark hoe het er aan toe gaat op het ouderlijk bedrijf, waar  – zoals bij de meeste bedrijven- naast schapen melkkoeien worden gehouden.  Bij Sjaak en Marjon Jansen aan de Zuidbuurtseweg viel een bijzonder soort schapen en lammeren te zien, namelijk Zwartbles. Deze stevig gebouwde dieren behoren tot schapenstamboek en de categorie zeldzame landbouwhuisdieren. Voorts waren in de broedmachine net kuikens uit het ei en beide honden (Wetterhoun) maakten ook dit bezoek zeer de moeite waard.