Bij de hervatting van activiteiten van Wijk en Wouden kwam op zaterdag 4 september jl. in Stompwijk veel positieve energie bij elkaar. Onder een stralende zon konden veertig deelnemers genieten van een heerlijke lunch, gevolgd door een geslaagde ‘kunstexcursie’. Het sluitstuk was een combinatie van theorie en praktijk over de Nieuwe Driemanspolder tussen Leidschendam en Zoetermeer.

De locatie Buitenplaats Molenwei nabij De Drie Molens leende zich uitstekend voor deze gelegenheid. Buiten en binnen was volop ruimte voor alle activiteiten, zodat geen ‘wrijving’ kon ontstaan met nog geldende coronaregels. De meeste deelnemers waren nog niet eerder geweest op Molenwei, waar vele functies (verblijf, natuur, educatie, groen, kunst, cultuur, sport e.d.) worden gecombineerd in het open agrarische landschap.

 

 

Kleurrijk schilderwerk
De bezoekers kregen na de koffie en een uitgebreide lunch (soep, broodjes, fruit) een indrukwekkend en kleurrijk schilderwerk te zien van 2 bij 40 (!) meter. Ria Luiten uit Stompwijk is een van de ruim dertig amateurschilders, die zich op dit reusachtige doek hebben uitgeleefd. Ze lichtte bovendien zelf toe hoe het idee voor dit kunstwerk is ontstaan en hoeveel energie en creativiteit er in de afgelopen anderhalf jaar in is gaan zitten.

Het Panorama platteland Zuid-Holland geeft de geschiedenis weer van de ontwikkeling van zowel de agrarische sector in deze regio van Zuid-Holland, alsook de veranderingen van het buitengebied vanaf de Tweede Wereldoorlog. Op het enorme kunstwerk zijn tevens vele afbeeldingen en uitingen van lokale en regionale mensen, bedrijven en voorzieningen, die een bezoek zeer de moeite waard maken.

 

 

Piekopvang water

Het stokje werd overgenomen Paul Hollander van het Hoogheemraadschap Rijnland. Hij is de voormalige projectleider van de Nieuwe Driemanspolder (N3MP), waar talloze boeren en andere grondgebruikers jaren geleden zijn uitgekocht. Het resultaat is een nieuw ingerichte polder, geschikt gemaakt als piekopvang voor overtollig regenwater. Natuur en recreatie zijn andere functies, die een bezoek aan de N3MP zeer de moeite waard maken.

 

De meeste deelnemers déden dat ook na de toelichtende tekst en uitleg van Hollander, die zijn gehoor later meenam voor een wandeling van een half uur aan de rand van deze ‘nieuwe’ polder. Daarmee werd deze eerste ‘post-corona-bijeenkomst’ afgesloten. Mede dankzij prachtig weer kozen veel deelnemers er voor om op de fiets deze polder verder te verkennen.