Burgermeester Fred van Trigt van Zoeterwoude aan tafel met leerlingen van groep 8 van basisschool Het Avontuur.

 

Een ontbijt met de burgemeester op een echte boerderij. Deze uitnodiging van de vereniging Wijk en Wouden  was gericht aan basisschool Het Avontuur in Zoeterwoude-dorp. Deze vereniging is organisator van de verlichte boerderijroute en had het ontbijt tot onderdeel gemaakt van die route.

Zo konden rond zestig kinderen op de valreep van de kerstvakantie genieten van een uitje, waar ze echt naar uit hadden gekeken. Ze stapten om half negen op de fiets op weg naar zorgboerderij De Weipoort, waar het bedrijf van Jan en Clary Dorrepaal is gevestigd. Ze kwamen terecht in een prachtige ruimte van de zorglocatie, waar dit keer heerlijke kerstontbijtjes klaarstonden.

Van eigen bodem

Een ontbijt met veel ingrediënten, geproduceerd in Zoeterwoude: alle zuivelproducten (melk, yoghurt, boter, kaas e.d.) waren gesponsord door De Leidse Kaas Koe en kaasboerderij De Vierhuizen. Namens Wijk en Wouden had Marieke van Leeuwen het ontbijt tot in de puntjes voorbereid. Ze deed dat in een prima coproductie met familie Jan en Clary Dorrepaal en de plaatselijke basisschool. Met zoveel producten van eigen bodem was het sowieso een bijzonder ontbijt.

Burgemeester Fred van Trigt van Zoeterwoude benadrukte dat eveneens, maar wees daarna alle kinderen op het belang van een goed ontbijt en wel elke ochtend. Als voormalig gymleraar stimuleerde hij de kinderen voorts om vooral veel te bewegen, zo mogelijk bij een sportclub. Zijn devies:  gezond eten en regelmatig bewegen, jong geleerd oud gedaan.

Kalfjes favoriet

Jan Doorpaal leidde de kinderen na het ontbijt rond op zijn bedrijf. De jonge gasten genoten van de koeien, kalveren, geitjes, kippen, pony en het hangbuikzwijn.  De kalfjes waren duidelijk favoriet bij de jeugd. Op het grote terrein rondom de zorglocatie en de boerderij konden de schoolkinderen vervolgens even ravotten en hun energie kwijt.

Het bezoek van de kinderen betrof geen gewone boerderij, maar ‘een heel luxe boerderij’, zoals een van de leerlingen het samenvatte. Met dat bewegen zat het op deze dag wel goed: en wéér sprongen ze allemaal op hun fiets terug naar school. En daarna lekker op vakantie.