Het was alweer drie jaar geleden, dat de vorige editie van ‘Happen en Trappen’ werd gehouden. De deelnemers van toen wisten het nog: fietsen in het donker en onderweg door de polders lekker eten op agrarische locaties.

Wijk en Wouden (W&W) had voor deze culinaire verrassing voor een route gekozen door het groene landschap van Zoeterwoude, Gelderswoude en Benthuizen. Dit evenement trok 86 deelnemers en was – we koersen op de reacties van deelnemers – in alle opzichten een groot succes.

 

Droog en koud
De organisatoren en dus ook de deelnemers hadden één ding mee:  het was droog. Maar het was ook behoorlijk koud en dan is het heerlijk als je onderweg even kunt opwarmen. Op vier locaties kon worden gegeten, zeg maar gedineerd. Want er was een behoorlijke keuze uit gerechten, te beginnen met drie soorten soep bij melkveebedrijf en zorglocatie Van Velsen.

Na een fietstocht door de Weipoort kon bij melkveebedrijf Van Leeuwen tussen de koeien worden genoten van heerlijke stamppot, eveneens drie verschillende soorten. Bij Straathof aan de Gelderswoudseweg was het tijd voor een toetje. Er werd een smakelijk én zeer gevarieerd nagerecht aangeboden: gestoofde peertjes, griesmeel met rode bessensap, appeltaart, yoghurt met musli én tot slot kwark. In een normaal restaurant kom je zo’n aanbod niet tegen.

Bij de verswinkel van Gert Jan van der Kooy wachtten koffie en thee. Voor sommige bezoekers een nieuwe winkel, waar van alles en nog wat te koop is. Liefhebbers konden in een quiz testen of ze tijdens de tocht voldoende kennis hadden opgedaan (zie voor het resultaat elders op deze site).

 

Honderd mensen
Inclusief ‘de opscheppers’ (in letterlijke zin!), medewerkers en organisatoren van Wijk en Wouden waren op deze avond ruim honderd mensen op de been, of beter gezegd op de fiets. Bij deze namens W&W nogmaals dank voor de medewerking die we kregen van de families Van Velsen, Van Leeuwen, Straathof en Van der Kooy.

Ook wordt bedankt Rob van Veen, die in de koeienstal van Trees van Leeuwen fraaie foto’s toonde van allerlei vogels hier in de buurt. Let wel, allemaal door hem zelf gemaakt. En de deelnemers worden ook bedankt, vooral voor de vele complimenten die we na afloop en in de dagen daarna van hen hebben gekregen.

 

Enthousiast
Tot slot: Petra Oliehoek schreef in de Dorpsketting, het grootste weekblad van Stompwijk, van maandag 2 december jl. een uitgebreid verslag van ‘Happen en Trappen’. Dat ook zij erg enthousiast was, mag blijken uit haar pennenvrucht, die hieronder cursief is weergegeven.

-x-x-x-

Een warm ontvangst bij zorgboerderij van Velsen op de Weipoortseweg. Een pracht locatie waar dagelijks gasten worden ontvangen door ziekenverzorgster Lia van Velsen en haar man Cees, die zich vooral richt op het bedrijf. Een verbouwde boerderij waar overdag het uitzicht prachtig moet zijn. De hele zijgevel is van glas, de treurwilgen naast het water kon ik nog net zien. Poezen geven kopjes langs de benen of luieren op de bank, gezellige mensen aan de lange tafels en de kachel brandt. Je zou bijna niet meer weg willen of alvast in willen schrijven voor later.

Toen de weg weer terug naar kaasboerderij Keizershof aan het einde van de Weipoort waar het al Noord Aa heet. Strobalen in het midden van de stal worden de zitplaatsen, kruiwagens met planken erop bijzettafels. De koeien met dampende adem herkauwen. Wij konden een keuze maken tussen drie verschillende stamppotten. Een glaasje melk erbij of een glaasje van zelf meegebrachte wijn. Een hobbyfotograaf toont zijn mooiste foto’s van vogels. De kaaswinkel is ook nog open voor de liefhebbers.

En dan de weg naar Gelderswoude, dat is overdag al een uitdaging maar in het pikkedonker zeker! Want dit is een erg smal fietspad, zeker wanneer je eenmaal veilig over de kwakel bent gekomen. Een ‘hoogje’ halverwege en een sterke afdaling met een bocht erin. Twee klaphekjes en een haag van knotwilgen. Het is gelukt!

Op de boerderij van René en Tara Straathof staan de desserts, griesmeel met bessensap en rode peertjes op sap, uitgestald p een hefbrug in de stal. Het was er flink frisjes. Om een winterdip te voorkomen mocht je een boek meepakken. Dat heb ik gedaan en ben er thuis direct in begonnen. Ik ga hier in de vakantie veel aan hebben.

Hier vandaag gaan we terug naar het knotwilgenpad om daar dwars door de velden naar Benthuizen te fietsen. Twee keer rechts is gelijk aan tweemaal links om bij de familie van der Kooy aan de koffie of thee te gaan. Voor de gezelligheid nog een quiz erbij. Wat een groot bedrijf is dit geworden met vergeten groenten, planten en winterhard groen en veel kerstassortiment. (Daar ben ik de dag erna nog even teruggegaan met de auto voor de nodige aankopen.) Hier vandaan rechtstreeks naar huis langs de Noord Aa en door de Geer, op naar de kachel. Het was koud, het was droog, het was fantastisch.

Wijk en wouden hartstikke bedankt voor de organisatie. Petra.