Voor een aangename wandeling in de avonduren heb je in het vroege voorjaar op de eerste plaats mooi weer nodig. En dat hádden we op vrijdag 14 april jl. Ruim 25 belangstellenden hadden zich op initiatief van Wijk en Wouden verzameld aan de rand van het Bentwoud, het uitgestrekte bos tussen Zoetermeer en Boskoop.

De bezoekers kwamen voor een heuse schemerwandeling in het bos, waar vele functies met elkaar zijn gecombineerd, zoals aan natuur, landschap, vegetatie, educatie, recreatie en biodiversiteit. Onder leiding van Wim Smits trokken de gelaarsde bezoekers er op uit voor een leuke tocht door het groen.

Bij een educatieve wandeling horen meerdere stopplaatsen, waar de gids een toelichting gaf over bijvoorbeeld het ontstaan van het bos en de continue ‘aankleding’ en onderhoud ervan. De afgelopen jaren zijn maar liefst 2,5 miljoen bomen en struiken aangeplant. Iedereen kan daar van genieten, overdag én ’s avonds: in totaal zijn over een lengte van 80 kilometer wandel- en fietspaden aangelegd.

 

De aanleg van het bos startte in 2000 en het is sinds 2016 klaar, alhoewel dat dat een relatief begrip is: voortdurend zijn werkzaamheden nodig om dit gebied aantrekkelijk te houden voor bijvoorbeeld vogels, dieren, vlinders en ook bijzondere planten, zoals orchideeën in het najaar.

Uiteraard wil Staatsbosbeheer het Bentwoud ook aantrekkelijk maken en houden voor de mens: er is genoeg te zien en te beleven: van kabouterbos tot hardloopcircuit en van golfbaan tot Schotse hooglanders. Over vogels gesproken: liefhebbers kunnen er de bruine kiekendief en buizerd spotten, alsook (met een beetje geluk) de roerdomp en blauwborst.

Zo hoorden alle bezoekers (sommigen waren nog nooit in het Bentwoud geweest!) wel weer wat nieuws over het Bentwoud. De deelnemers hadden zeker geen spijt dat ze deze wandeling maakten. Na afloop was er op de startplaats een versnapering en een hartigheid als passend slot van een zeer geslaagde excursie.