De rust van het Rietveld in Hazerswoude was voor vele bezoekers een verademing en misschien wel een blijvende ervaring. Het Rietveld is een pareltje in Het Groene Hart. Dat kon althans worden opgemaakt uit de vele positieve reacties na afloop. Ondanks de sombere weersvoorspellingen was het op zaterdag 10 september 2022 mooi weer; geen code geel voor het zuidwesten, maar zacht en deels zelfs zonnig weer. Ideaal om te varen.

 

Bijna zestig deelnemers, de meesten lid van Wijk en Wouden, verzamelden zich rond 10.00 uur bij Klein Giethoorn, ook al een oase van rust midden in de drukke Randstad. Twee groepen maakten een tegenovergesteld programma: de eerste vaart ging in een platte boot naar de Groene Kathedraal en de tweede maakte in zo’n boot een rondvaart door dit monumentaal vaardorp.

 

 

Theetuin ’t Woutje
De groepen troffen elkaar ’s middags weer in theetuin ’t Woutje, ook al zo’n mooie plek, waar je het bestaan niet kunt vermoeden als je op de fiets passeert. Ter plaatse werd een lunch gereserveerd. Tussen de broodjes door gaf Let Belt, lang geleden geboren in Stompwijk, tekst en uitleg over het ontstaan van het Rietveld. Hij ging in op de geschiedenis van dit drassige gebied, waarin vissers, rietsnijders, boeren en kooikers ooit de kost verdienden.

 

Het Rietveld is óók bijzonder daar een deel van de bevolking afhankelijk van een bootje is om het eigen woonhuis te bereiken. Belt woont zelf op een van die eilandjes en heeft zich opgeworpen als een van de beschermers van dit unieke gebied. Na ’t Woutje wisselden beide groepen van programma. De Groene Kathedraal is voor tuinliefhebbers het neusje van de zalm. Maar ook anderen kunnen hier genieten van de mooiste zithoekjes, waar rust en natuur samenkomen.

 

Terug naar Klein Giethoorn
Per boot kwamen alle deelnemers weer terug bij Klein Giethoorn. Voor de liefhebbers was er nog een toetje in de vorm van een bezoek aan het Vikingschip van Jan van der Lip. Hij legde uit hoe het idee van een Noors schip in het water is ontstaan en hoeveel mensen er tegenwoordig op af komen.

 

Onder het genot van een kopje koffie of thee werd dieper ingegaan op de geschiedenis van de boomteelt in dit gebied. De bezoekers van Wijk en Wouden kregen niet alleen meer te horen over boomsoorten en het biologisch kweken van producten. Ook konden ze ter plaatse bekijken hoe Piet de Bruin een boom entte. En uiteraard zette hij uiteen welke bijzondere soorten daar in de loop der jaren uit voortgekomen zijn.