Met een gezamenlijke druk op de knop werd de route en ter plaatse ook De Meester in volle gloed gezet. V.l.n.r.: Quno Onderwater, Tonny de Groot, Lyanne de Laat en Mathieu Paardekooper.

 

De verlichte boerderijenroute in Zoeterwoude is woensdagavond 21 december geopend in De Meester. Met een symbolische druk op de knop werd het voormalige schoolgebouw, onderdeel van de route, in volle gloed gezet. Bijzonder aan deze boerderijenroute is, dat deze alleen wandelend of op de fiets kan worden afgelegd.

Mede door de aankleding, de grote belangstelling en een voortreffelijk maaltijd werd het een sfeervolle opening. Alle gasten (vrijwilligers, sponsoren, organisatoren, deelnemers, media etc.) werden bij binnenkomst getrakteerd op Hollandse winterse kost: boerenkool met een gehaktbal. Dit gerecht vond gretig aftrek.

 

Wijk en Wouden

Daarna voerden een drietal sprekers het woord, te weten Lyanne de Laat uit Haastrecht, Quno Onderwater (voorzitter van Wijk en Wouden) en Mathieu Paardekooper (wethouder Cultuur in Zoeterwoude). Voor Lyanne is Zoeterwoude de 22e verlichte boerderijenroute, die ze in de loop der jaren heeft helpen organiseren. Het initiatief voor deze tocht is genomen door Wijk en Wouden.

De motivatie en uitgangspunten zijn voor Lyanne nooit veranderd: het onder de aandacht brengen van het landelijk gebied, het agrarisch erfgoed, de boerenbedrijvigheid in deze regio en meer bekendheid geven aan streekproducten ‘van eigen bodem’. In het verlengde daarvan ligt ook de doelstelling van Wijk en Wouden om stad en platteland dichter bij elkaar te brengen.

 

Culturele activiteiten

Er zijn, zo benadrukte De Laat, niet alleen historische boerderijen op deze verlichte route te zien, maar ook andere karakteristieke panden. In totaal gaat het om 56 locaties langs een traject van bijna tien kilometer. Ze noemde de voormalige pastorie, meerdere woonboerderijen, enkele kerken, de Grote Molen en een voormalig klooster in de Zuidbuurt. Op zes avonden zijn langs het traject volop culturele activiteiten, die in het programmaboekje staan, alsook op de diverse  sites (www.wijkenwouden.nl en www.verlichteboerderijen.nl)

De meesten van de ongeveer zestig genodigden stapten daarna op de fiets om het traject alvast te ‘voor te verkennen’. Die tocht was weliswaar ook sfeervol, maar de deelnemers hadden de pech dat het onderweg bleef regenen. Door en door nat keerden ze terug naar De Meester, maar de meesten gingen niet meer voor een afsluitende kruidenbitter, maar gauw naar huis. Om op te warmen bij de warme kachel.