Bij evenementen in de buitenlucht moet je als Wijk  en Wouden een beetje geluk hebben. Bij de snertwandeling onder de sterren op 19 november jl. zat werkelijk alles mee: een zachte temperatuur, amper wind, een volle maan én een flink gezelschap, dat echt zin had om in het donker een flinke wandeling te maken.

 

De start in Zoeterwoude was aan het einde van de Zuidbuurtseweg nabij de Noord Aa, waar alle deelnemers werden ontvangen met koffie of thee. Vlak voor de start vertelde Willeke van Rijn een en ander over De Groene Ontmoeting. Daarna vertrok een lange sliert deelnemers (ruim veertig), voorzien van lampjes en batterijen, in het donker richting Het Geertje.

 

Zwemmen in de natuur
Via het voedselbos belandde het gezelschap op de dijk van de Noord Aa, waar een zestal  ‘zwemmers in de natuur’ lieten zien dat kou geen beletsel hoeft te zijn om een heerlijk zwemtochtje te maken. Via het klompenpad belandden de deelnemers op de dijk van het Geertje, waar Wim van Rijn de belangstellenden meenam in de wordingsgeschiedenis van dit stukje West-Nederland.

 

De wandeling kreeg een vervolg in het Prielenbos en ging verder langs de rand van de Meerpolder naar het bruggetjes , waar drie gemeenten (Zoetermeer, Zoeterwoude en Leidschendam Voorburg) elkaar raken. In de Evolutietuin ging Krista Klaui heel ver terug in de tijd om het ontstaan van leven en groen en uiteindelijk plantengroei in dit gebied nader te duiden.

 

Nachtkijker
Via de polderweg of dwars door land kwamen de wandelaars terecht bij Quno Onderwater, die een nachtkijker had opgesteld. En wat bleek? In het donker valt op die manier toch veel te zien: van hazen en ganzen tot schapen en koeien. Eenmaal terug op de plek van vertrek werd iedereen getrakteerd op erwtensoep, met een keuze voor traditionele of vegetarische snert (bereid door Winy en Kees).

 

Alvorens de deelnemers begonnen aan hun thuisreis, werden ze nog verrast met een schnaps of een ander (stevig) drankje. Ook daar waren liefhebbers genoeg voor. Wie meer wil weten over activiteiten en doelstellingen van de Groene Ontmoeting, zie https://degroeneontmoeting.nl/hoogtepunten/. Doel is mensen te verbinden en bekend te maken met hun omgeving, met duurzame kringlopen en het ‘beleefbaar’ maken van de omringende natuur en landschap.