Een tijd geleden ontdekte ik het Vogeldagboek van Adri de Groot. Hij maakt hier in de omgeving  de mooiste foto’s van vooral vogels, maar ook van vlinders, insecten en dergelijke. De meeste opnames worden gemaakt in dat deel van het Groene Hart, dat overeenkomst met dat van Wijk en Wouden.

 

Het bijzondere van zijn dagboek is niet alleen de buitengewone kwaliteit van de foto’s. Belangstellenden kunnen zijn opnames in het Groene Hart twee of drie keer per week per email toegestuurd krijgen. En wat niet zo vaak voorkomt: er zijn geen kosten aan verbonden. Gratis én zonder enige verplichting. Het is een kwestie van aanmelden en, als u er om wat voor reden dan ook genoeg van heeft, weer afmelden.

 

Als U de foto’s per mail toegestuurd wilt krijgen, ga dan naar: www.vogeldagboek.nl

In de kolom (wit, linksboven) staat bij derde bullit: AANMELDEN.

 

Adri heeft belangstelling voor alles wat groeit en bloeit. Sinds eind vorige eeuw vertoeft hij, gedwongen door de omstandigheden, veel buiten. Hij is altijd op zoek naar rust en ruimte en naar alles wat leeft in het buitengebied. Een nieuwe wereld ging voor hem open na de aanschaf van een nieuwe telescoop.

In september 1999 begon hij notities te maken van zijn tochtjes in de natuur. Altijd kort en bondig schreef hij over vogels, beestjes en bloemen. Dat kwam in een dagboek terecht. Natuurliefhebbers vroegen hem om die stukjes via e-mail toe te sturen. Na steeds meer verzoeken is zo geleidelijk het Vogeldagboek ontstaan.

 

Adrie heeft vele duizenden ‘abonnees’ in binnen- en buitenland en het worden er nog steeds meer. Begin december 2017 stond de teller, zo meldde hij desgevraagd, op 24.617 adressen! Het aantal buitenlandse adressen schat hij op ongeveer duizend; een precieze uitsplitsing daarvan is niet te maken. Op zijn lijstje staan onder andere Vlaamse Belgen en ook heel wat Franstalige ontvangers (Wallonië en Frankrijk), Engeland, Zwitserland, Japan, Zuid-Afrika, Ghana, Brazilië, Suriname, Nederlandse Antillen. Ook vogelliefhebbers in Australië en Nieuw-Zeeland genieten van het Vogeldagboek.

 

Deze foto van een ijsvogel stond in het Vogeldagboek van 30-11-17 jl. De foto is gemaakt door Inge Duijsens, die sinds enkele jaren nauw met Adri samenwerkt. Bij de wonderschone foto plaatste zij de volgende tekst:

 

* IJsvogel, Alcedo atthis, Kingfisher, Martin-pêcheur d’Europe, Eisvogel *
Vorige week was ik weer in een vogelhut en heb ik getracht om duikopnames van een ijsvogel te maken. Het was somber weer en dan is het eigenlijk niet te doen omdat je korte/snelle sluitertijden nodig hebt. Vooral de sluitertijd bij het in het water duiken moet erg kort zijn. Bij het uit het water komen zou 1/3200sec waarschijnlijk voldoende zijn.

Met een iso van 6400 en een sluitertijd van 1/800 kwam ik nog flink wat snelheid te kort, dus ik hoop dat ik een volgende keer een dag met meer licht tref. Omdat ik de opname wel spetterend vind, heb ik toch besloten om hem op Vogeldagboek te plaatsen.

 

Tonny de Groot,

Zoeterwoude