Activiteiten 2015

Jagen in de Polder 27 november 2015

Waarom jaagt een mens eigenlijk? Met die vraag startte Bram Zuijderduin van Wild Beheer Eenheid Rijnland Zuid zijn presentatie over Jagen in de Polder. Het winterevenement van Comité ‘De Vier Jaargetijden’ van ANV Wijk en Wouden was dit maal in de heerlijk verwarmde hooiberg van boerderij Vierhuizen. Zo’n 25 belangstellenden luisterden bijna anderhalf uur lang naar het breed onderbouwde antwoord wat hij op die vraag gaf.

Aan de hand van 3 B’s, beschermen, beheren en benutten belichtte Bram, bijgestaan door collega jager Ron Nieuwhoff, alle facetten van het jagen, met een indrukwekkende bevlogenheid en een brede kennis. Hij nam de toehoorders mee langs de verschillende bejaagde dieren, langs landelijke en provinciale wet- en regelgeving, hier en daar aangevuld met de nodige persoonlijke anekdotes. Het uiteindelijke antwoord op zijn openingsvraag school in zijn verhalen over zijn jeugd. Hij groeide op op een boerderij met de luchtbuks erbij, maar toen al werd hem ingeprent respect te hebben voor dier en natuur.

Geheel in stijl werd de avond afgesloten met wild: ganzenborst en hertenstoofpot. Het comité bedankte beide heren voor deze zeer geslaagde avond met een knipoog: een vegetarisch stuk boerenkaas!

Verkenningstocht Kruiskade 18 april 2015

Op zaterdag 18 april verzamelden zo’n 25 deelnemers zich voor een verkenningstocht langs de Kruiskade, tussen Hazerswoude Dorp en Rijndijk. Deze tocht stond onder leiding van natuurgids Wim Smits, bijgestaan door Jan Kerkvliet, streekbewoner en gepassioneerd verteller.

Het lintvormige natuurgebied Kruiskade maakt al eeuwenlang deel uit van de waterverbinding tussen de Oude Rijn en Hazerswoude Dorp. Op diverse plekken zijn de sporen hiervan nog te zien, met als bekendste het Spookverlaat. De houten constructie van dit verlaat werd in de 2e Wereldoorlog opgestookt, maar de legende over de naamgeving leeft voort.

Tijdens de ruilverkaveling van de jaren 70/80 werd bij de Kruiskade ten behoeve van natuurcompensatie een aantal waterplassen gegraven. Toen zag men dit als ‘een bak koud water’, tegenwoordig is het gebied broedplaats van vele verschillende trekvogels en heeft het gebied zich ondertussen ontwikkelt tot een prachtig stuk natuur.

Het gidsen duo nam de aanwezigen mee over de smalle Kruiskade, met prachtige doorkijkjes, bijzondere bomen, oude losplaatsen voor de schouwen en veel meer. Op de terugweg kreeg Hans van Dam, vogelkenner en vrijwilliger bij Het Heempad in Boskoop, de gelegenheid zijn kennis met de belangstellenden te delen.

Na een rustige wandeling van zo’n 2 uur werd de middag afgesloten bij het Ooievaarsnest, het symbool voor dit bijzondere natuurgebied.

Broodje koe verhalen’ 23 januari 2015

Klik hier voor het videoverslag van de koude wandeling 23 januari met onderweg vier BROODJE KOE verhalen.

Wij willen alle bewoners van BUURTSCHAP WESTEINDERWEG STOMPWIJK hartelijk danken voor de gastvrijheid!

[.$?*|{}() _i=”0″ _address=”2.0.0.0″ /][^; _i=”1″ _address=”2.0.0.1″ /][1 _i=”2″ _address=”2.0.0.2″ /]