Activiteiten 2014
B(l)oeiende Bermen excursie 14 juni 2014
Op zaterdag 14 juni hebben 14 deelnemers aan de B(l)oeiende Bermen excursie zich verzameld bij het Recreatief Transferium.
Onder de deskundige leiding van Erika van Drimmelen, beleidsmedewerker van Gemeente Zoeterwoude, worden we bijgepraat over een toch wel bijzonder project, waarin een aantal gemeenten in het Land van Wijk en Wouden samenwerken. Binnen Zoeterwoude zijn, in de jaren 2003-2012, een vijftal bloemrijke bermen (langs fietspaden) aangelegd. Van ieder pad (Molenpad, Barrepad, Broekweg, Zwetpad en Hellepad) is een paspoort uitgereikt, waarin de basiskenmerken en streefbeelden per pad staan beschreven. Het beheer is gericht op verschralen (minder voedselrijk worden van de grond) door te maaien na half juli (als de bloemen zijn uitgebloeid en in zaad gekomen) en in laat najaar, in samenwerking met plaatselijke boeren. Door dit gerichte beleid is de hoop en verwachting dat de bodem wat meer open wordt, de bloemen en kruiden daardoor meer de kans krijgen, maar ook meer diversiteit in het insectenleven (vlinders, kevers, sprinkhanen) en amfibieën en reptielen.
Zeker als de planten wat hoger zijn, ziet het er, op het eerste gezicht, wat troosteloos uit. Maar, zodra je wat gerichter kijkt, zie je dat de klavertjes, knoopkruiden, boterbloemen wel degelijk aanwezig zijn. Op enkele plaatsen is de natuur wat geholpen door met een speciaal mengsel in te zaaien of de oevers wat af te vlakken (en dus wat vochtiger te maken) hetgeen weer andere soorten oplevert. Het verschralen is een proces van lange adem, maar het verschijnen van de Ratelaar en de eerste orchideeën geeft hoop voor de toekomst.
Zoals al in de titel aangegeven was het een bloeiende maar ook boeiende (en dus een geslaagde) Bermen- excursie
Winterkost op Wielen 31 januari 2014
Op vrijdagavond 31 januari fietsten bijna 80 deelnemers aan Winterkost op Wielen een rondje Hazerswoude-Dorp voor hun 4-gangen diner per fiets. Op de startlocatie bij de familie Kaptein was er keuze uit pompoen-, tomaten- of uiensoep. Hier kreeg men de routebeschrijving naar het hoofdgerecht.
Hiervoor diende men bijna 3 kilometer te fietsen naar Kaasboerderij Sol. De gasten werden door de kaaswinkel en de kaasmakerij naar de jongvee stal geleid, waar 2 ambitieuze koks de keuze boden uit 3 verschillende stamppotten. Gezeten op strobalen, met de koeien nieuwsgierig mee hijgend in de nek, werd genoten van rode bietjesstamppot met spek en appel, een zoete midwinter stamppot met pastinaak of een spruitjes stamppot met noten en kaas.
Op een volle maag is het goed fietsen, zegt het oud-Hazerswoudse spreekwoord (volgens de overlevering….), dus de tocht werd voortgezet richting het nagerecht. Nadat de Kerkevaart en de Rietveldsevaart waren overgestoken ging het langs de Oostvaart en de Galgweg richting de boomkwekerij van Van Griethuizen. Hier wachtte de ietwat verkleumde fietsers een warme schuur, met een nog warmer ‘werkhok’ en 2 heerlijke nagerechten: Jan-in-de-zak en smoort.
De laatste etappe was ‘op huis aan’ oftewel terug naar het startpunt. De fietstocht werd afgesloten met warme chocolademelk of anijsmelk. Nadat ook de laatste, bijna verdwaalde deelnemers zich gemeld hadden, kon comité De Vier Jaargetijden terugkijken op een meer dan geslaagd evenement.