Activiteiten 2012

Traditioneel 4-gangen diner per fiets door Zoeterwoude-Dorp op vrijdag 30 november 2012

Het is eind november, de polders zijn koud en verlaten, de oogsten zijn binnen, de eerste najaarsstorm komt eraan (of is net geweest…), kortom tijd voor een stevige hap!
Op verschillende locaties rond Zoeterwoude-Dorp serveerden wij u een bijzonder voor-, hoofd- en nagerecht. Gemaakt volgens klassieke recepten, bereidt door enthousiaste amateurkoks, maar vooral passend bij de tijd van het jaar.

“Dauwtrappen” zonder dauw op zaterdag 23 juni 2012

Ondanks de slechte weersomstandigheden in de voorgaande dagen waren toch 40 mensen op komen opdagen bij de Sint Jan’s Kerk in de Zuidbuurt . Iets na 06.00 uur werd gestart. Helaas geen dauw, maar wel een aardig zonnetje, weinig wind, een lekker temperatuurtje.
Over het Kleine Kerkpad, rechtsaf naar de hoek van Staatsbosbeheer in de kom van de Noord AA plas. Velen kenden de plek, maar waren er nog nooit geweest. In ganzenpas (netjes achter elkaar ) door het niet gemaaide land. Soms werd de weg door bomen versperd en was het een avontuur om de paadjes van het vee door de bossages te volgen. Over de dijk weer naar de weg. De schapen liepen gezellig mee. Tegenover het Grote Kerkpad werd de Weipoortse Vliet overgestoken op weg naar “Veldhoeve”van de familie Veldhuijzen voor een heerlijk ontbijt met allerlei zuivelproducten van eigen makelij. Ook de oplegkaas (3 jaar oud, van Kaasboerderij Kaptein) smaakte heerlijk.
Voor de terugweg werd een deel van de Boerenlandpadroute “de Steilrand” gebruikt. De meeste weidevogels , op een enkele Scholekster en Kievit na, waren reeds vertrokken, enkele wulpen trokken over, overal hazen, een Bergeend met 10 pulli (Staatsbosbeheergebiedje). Gele waterkers, Waterbies, Pijptorkruid, Walstro, Vergeet-me-nietjes waren enkele van de typische polderslootkantbloemen. Zo is er altijd wel wat te bewonderen. Tevreden gingen de mensen rond 10.00 uur weer huiswaarts , zonder kleerscheuren, want de hekjes met prikkeldraad waren her en der behoorlijke obstakels

 

Vroege Voorjaarsvogeltocht op zaterdag 10 maart 2012

Zterdag 10 maart verzamelden zo’n 25 boeren, burgers en buitenlui zich op boerderij van Van der Valk te Leiderdorp. Vanaf hier vertrok de Vroege Voorjaars Vogeltocht, georganiseerd door comité De Vier Jaargetijden van VANL Wijk en Wouden.
Onder leiding van fervent vogelaar en weidevogelteller Jan Kuijt vertrok de groep langs de Rijn richting boerderij Rijnhoeve van Jan-Dirk Corts. Hij vertelde over de historie van de boerderij en men nam een kijkje in de koeienstal met melkrobot. Vanaf de Rijnhoeve werd het boerenlandpad gevolgd in de richting van de Ruige Kade. Al snel lieten de eerste vogels zich zien, zoals nijlgansen, zilverreigers, kieviten en kauwen. Maar ook de vele hazen zorgden voor een prachtig schouwspel. Gids Jan Kuijt kwam ogen en oren tekort om alles toe te lichten.
Onder een doorbrekende zon (toegezegd door de organisatie in het welkomstwoord) werd de tocht vervolgd door het soms zompige land van Roest naar het land van Van der Valk. Hoewel de gehoopte en verwachte grutto’s zich niet lieten zien of horen werd wel terloops de verdwaalde hond van boer Corts weer teruggevonden. Boer Arjan van boerderij Van der Valk verwelkomde de groep terug in de schapenstal waar hij en zijn vrouw alle vragen geduldig beantwoordden.
Al met al een prachtige middag, een stevige wandeling en een hoop enthousiasme voor het Land van Wijk en Wouden.

[.$?*|{}() _i=”0″ _address=”2.0.0.0″ /][^; _i=”1″ _address=”2.0.0.1″ /][1 _i=”2″ _address=”2.0.0.2″ /]